Sportfysiotherapie

Een geregistreerd NVFS Sportfysiotherapeut® is gespecialiseerd in het analyseren van de bewegingen van de top- en recreatiesporter. De sportfysiotherapeutische behandeling is gericht op het optimaliseren van de vijf grondmotorische eigenschappen: kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid en lenigheid. Het doel: de sporter revalideren op wedstrijdniveau voor zijn of haar tak van sport.

Een klacht van het bewegend functioneren bij een (top)-sporter is eigenlijk arbeidsgerelateerd. Daarom analyseert de Sportfysiotherapeut de houdingen en bewegingen van het lichaam. In de beoefening van sporten kunnen veel 'explosieve momenten' voorkomen; dan is de kans op overbelasting groot. Revalidatietraining geschiedt op basis van een 'overloadprikkel' op het verbrandingssysteem dat karakteristiek is voor die sport. Een Sportfysiotherapeut geeft deskundig advies over preventie en begeleidt bij alternatieve trainingsprogramma's in geval van blessures.

De reguliere fysiotherapeutische behandeling stopt na de zogenaamde 'proliferatiefase'; het weefsel is dan voldoende hersteld en mag voor 100% belast worden.

Parallel aan elkaar starten de schema’s van kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. De mobiliteit zal bij aanvang van dit schema volledig dienen te zijn en zal onder controle blijven door de sporter zelf. Alle oefeningen worden met een zo groot mogelijke bewegingsuitslag uitgevoerd. De coördinatie van de oefeningen staat op de voorgrond en zal altijd de aandacht blijven hebben.

De kracht van de gehele keten wordt bepaald door de zwakste schakel; deze bepaalt de kracht van de gehele keten. Door middel van 'try-outs' wordt bekeken of de sporter naar de volgende stap kan gaan. De coördinatie en de volledige bewegingsuitslag staan hier op de voorgrond alsmede de (na)pijn.

Heeft u een vraag?

Contact

Volg mij