Revalidatie, Personal Training en Spinning®

De rol van weerstandstraining

We werken met revalidatieschema’s om de geblesseerde sporter weer volledig hersteld te krijgen voor zijn of haar sport. Kennis en ervaring worden benut om een zo optimaal mogelijk trainingsprogramma op te stellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor voor de Triatleet, de wedstrijdskiër en spelsporter (voetbal, volleybal, handbal).

Een revalidatieschema, die voor de opleiding Allround Sportfysiotherapeut van de Hogeschool van Utrecht en het NOC*NSF is ontwikkeld, staat centraal. Dit schema omvat een nauwkeurig revalidatieproces, dat toe te passen is op elk type sport. De analyse van het alpineskiën is gebaseerd op de inhoud van het programma van de Nederlandse Ski Vereniging, die de opleiding tot Instructeur A en Leraar B verzorgt.

De revalidatie van een (ski)sportblessure begint direct na het trauma. Vaak zullen in het begin (de eerste 24 uur) de normale EHBO-regels gelden: immobilisatie van het gelaerdeerde weefsel, koelen met bijvoorbeeld ijspakking en eventueel compressie met een zwachtel. Daarna het volgen van de natuurlijke wetten van herstel. Essentieel wordt het optimaliseren van de vijf grondmotorische eigenschappen: coördinatie, kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en snelheid. Elk van deze trainbare aspecten kent zijn specifieke kenmerken.

Specifieke coördinatie voor de (ski)sport en de techniek is het vakgebied van de trainer. De sportfysiotherapeut staat in goed overleg met de trainer over de vorderingen en zal advies uitbrengen over de belasting op de piste.

De grondgedachte van training is een overbelastingsprikkel aan te bieden op het verbrandingssysteem, hetgeen voor de sporter het meest actief is. Voor de alpine(wedstrijd)skiërs is dat het fosfaat - en anaërobe koolhydraatsysteem. Het vetverbrandingssysteem wordt alleen ingeschakeld voor het herstel om het gevormde melkzuur te resorberen. Revalidatietraining is 'gewoon' trainen: u traint wat u niet (meer) kan. Aandachtig en progressief.

 

Personal Training (PT)is een extra dienst die ik u kan aanbieden. Een training aangevuld door extra advies over gezonde voeding of adviezen over de andere trainingsfaciliteiten die het huidige trainingsprogramma kunnen ondersteunen. Dit alles gebeurt binnen het fitness centrum met korte- , middellange- en lange termijndoelen.

Bij revalideren gaat het erom geblesseerde delen van het lichaam op beheerste en gecontroleerde wijze geleidelijk weer te belasten. Ook hierbij geldt: de techniek staat voor niets. In een modern ingerichte oefenzaal wordt gewerkt met fitnesstoestellen, voorzien van geavanceerde meetapparatuur. Ook wordt er gebruik gemaakt van balansverstorende middelen om spierfuncties te verbeteren.

Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke sport die u beoefent en de houdingen en bewegingen die u hierbij maakt. Gebruikmakend van het gepatenteerd en geprotocolleerd revalidatieschema 'reha-boom' wordt de sporter geadviseerd en begeleid. Tevens wordt er gekeken naar het (sport)materiaal, zoals schoeisel, type ski’s, racket, trainingsondergrond en dergelijke. Desgewenst worden preventieve trainingsschema's voor u persoonlijk opgesteld. De doelstelling wordt door u zelf aangegeven. Het gezamenlijke doel is een gezonde levensstijl.

Kortom: Een Personal Training is altijd op uw persoonlijke wensen afgestemd, maatwerk dus.

Over het algemeen is het vrij algemeen geaccepteerd, wanneer men sporten beoefend als tennis, golf en paardrijden om een persoonlijke coach te vragen om te helpen bij de persoonlijke begeleiding. Waarom zou u dat niet bij fitness doen?

Nu is de tijd om een privé-les in de fitness te integreren. Dit is immers een sport die gigantisch breed is en toch heel specialistisch kan zijn. Persoonlijke begeleiding geeft net dat beetje extra.

Personal Training is voor iedereen raadzaam:

* mensen uit het bedrijfsleven
* mensen met blessures of in een specifiek revalidatieperiode
* mensen met overgewicht, ondergewicht of met andere gezondheidsrisico’s
* mensen die periodiek ergens naar toe streven (zomer/winter)
* mensen die geen progressie meer boeken
* mensen die op zoek zijn naar iets nieuws

 

Spinning® is de combinatie van training, muziek en uitdaging. Spinning® is passie en emotie die mensen doet bewegen. Het gevoel van ritme en balans in een les van 45-50 minuten. De opbouw in de les zorgt voor een gevoel dat iedereen het kan volhouden op zijn of haar eigen intensiteit.

Een Spinning® training is een workout in groepsverband op een speciale spinningbike waarbij men door middel van het vliegwiel zelf de intensiteit kan bepalen. Daardoor is Spinning® voor iedereen toegankelijk.
Gedurende de workout wordt er gefietst op het ritme van de muziek en zal de weerstand van het vliegwiel regelmatig gewijzigd worden zodat er een soort intervaltraining ontstaat.
Spinning® is ideaal voor de vetverbranding, een snelle manier om conditie op te bouwen of te behouden en een perfect alternatief voor de fietstraining buiten.

Opzwepende muziek die je meeneemt op een geweldig fiets avontuur waarbij je op eigen niveau aan de slag kunt naar een betere conditie en vetverbranding.

Wat kan met Spinning® ?

• Concreet doel stellen
Een Spinning® les kan de behoefte van de klant uitdiepen en waarmaken. De Spinning® instructeur geeft de klant de juiste handvaten om zijn/haar doelstelling te bereiken en met de klant een op maat gemaakt trainingsprogramma samenstellen.

• Meer progressie boeken
Een Spinning® instructeur gaat doelgerichter te werk om in een realistische periode en met een op maat gemaakt programma de gewenste vooruitgang te behalen. Het is statistisch bewezen dat er een hoger rendement gehaald kan worden met een persoonlijke begeleiding tijdens trainen.

• Verkeerd trainen voorkomen
Veel mensen weten niet hoe ze bepaalde oefeningen veilig moeten uitvoeren, waardoor ze onnodige blessures op kunnen lopen. Bij Spinning® staat de instructeur naast uw fiets, die u de uitleg kan geven hoe de oefeningen op de juiste manier uitgevoerd moeten worden. Hierdoor wordt de fysieke grens opgezocht zonder dat er onnodige blessures ontstaan.

• Geen/ te weinig tijd
Door periodisering in het rooster kan de instructeur u inzichtelijk maken welke training voor u het belangrijkste is. Spinning® overtuigt de klant van de belangrijkheid van de training en kan eventueel sturen in timemanagement.

• Geen/ te weinig motivatie
Spinning® werkt motiverend door het ritme en enthousiasme  van de muziek.

• Nieuwe uitdaging
Een Spinning® instructeur is creatief in het bedenken van een gevarieerd en uitdagend trainingsprogramma. Als u denkt dat er geen mogelijkheden meer zijn binnen het fitnesscentrum dan kan Spinning® altijd nieuwe mogelijkheden geven.

Heeft u een vraag?

Contact

Volg mij