Blog

"de toekomst"

Na lang overwegen en met goede raad en steun heb ik een keuze gemaakt voor mijn toekomst. De kogel is door de kerk en ik heb mijn baan in Nederland opgezegd. Mijn carriere ga ik na 15 jaar werkervaring in Nederland verder invulling geven in het buitenland. Ik ga met open visier voor (on)bepaalde tijd naar Zwitserland en ik heb ook al mooie ideeen voor het vervolg. Maar daar kom ik nog wel eens op terug in een volgend stukje.

Gaan, leven en werken in Zwitserland kan voor mij betekenen een nieuwe (leer)omgeving, menselijke interactie en reflectie op ratio en emotie. Daarmee maak ik de stap die ik wellicht moet maken om mij verder te ontplooiien. En vooral nieuwe uitdagingen. 

Dus de Auto ingepakt, mijn moeder een knuffel gegeven en hop op pad. En daar zit je dan. De praktijk waarvoor ik werk, wordt geleid door twee Nederlanders. Een oud studie genootje heeft een aantal jaren geleden een praktijk overgenomen in Cham nabij Zug en dat is Centraal Zwitserland. Zij hebben als speerpunten sportfysiotherapie en orthopeadische revalidatie. Dat past precies bij mijn ambities en ervaring. Vanaf het eerste gesprek voelde het goed. Mijn Duits heb ik opgedaan met skiles geven in Oostenrijk, Maar hier spreken de Zwitsers wel even iets anders. Dat went vanzelf, denk ik maar. Ook het Zwitserse toetsenbord ga ik wel leren, want denk nou niet dat dat universeel is...

In de Nederlandse situatie kwam ik bedoelt of onbedoeld op een zijspoor terecht. Mijn competenties kwamen niet meer tot hun recht in de grote fysiotherapie-organisatie en de rol als waarnemer paste mij niet en in mijn visie als professional. Nu kan ik weer ongedwongen mijn vak uitoefenen in de praktijk èn zonder druk van regelgeving en declarabiliteit. Een woord waar ik nog steeds rillingen van krijg. Zoiets als geheig in je nek van een zorgverzekeraar. Nee, nu weer ouderwets doen wat de arts je voorschrijft. Gewoon aan het werk met je handen en aandacht voor de Patient. Ik ben er helemaal klaar mee, ... ik bedoel klaar voor.

 

"ongecompliceerd"

In een systeem met verwijzingen van arts naar fysiotherapie kan ik aangenaam werken. De structuur is helder. De arts en de fysiotherapeut hebben de expertise en daar is geen discussie over. In Zwitserland bestaat er geen druk van wetenschappelijk bewijs. De fysiotherapeut doet wat de arts voorschrijft en dat in 9 behandelingen. Geen idee waar die 9 vandaan komen en helaas kan niemand mij dat uitleggen. Lekker eenvoudig werken. Na de eerste 9 gewoon een verwijzing van de tweede 9 aanvragen en 'alles Klar".

Leven in Zwitserland is op die vlakken eenvoudig en ongecompliceerd. Tevens houden De Zwitsers van ordelijkheid, netheid en zijn consequent in regelgeving. Voor deze zaken vragen ze geld en ik krijg de indruk dat dat een bewuste keuze is om de gemeenschap overzichtelijk te houden. Uiteraard zijn de Zwitsers erg gesteld op vriendelijkheid en eenmaal hun hart gewonnen is (voorlopig) goed. Ik herken die instelling ook bij Schotten. Weinig woorden, maar veel daden en dat merk je in de non-verbale communicatie. Dat bevalt mij erg goed.

Toch wrikt de schoen ergens. Als kritische master heb ik de drang naar vooruitgang en verklaringsmechanisme. Verslaglegging gaat normaal over transparantie en kennisdeling, maar dat staat hier ver weg van de Patiëntbehandeling. Ik ben al blij dat er iets wordt genoteerd.... op papier. Lekker ouderwets ambachtelijk schrijven en geen 'rechter muisklik'.
De verzekering betaald bijna altijd. Binnen je Behandelingen heb je alle vrijheid en hebben de Patienten respect voor je kennis en kunde. Ook de collega`s vinden het spannend als je met nieuwe inzichten komt, maar willen dat dan liever zelf niet toepassen, want dat zijn ze dan niet gewend.

Je kunt beter goed Duits praten met een enkele woorden dialect, dan geforceerd proberen je aan te passen. Nederlanders hebben hier een streepje voor ivm onze creativiteit in taal, gebaren en (ook hier) onze daden. De aanpassing gaan mij dus redelijk goed af. Tevens verveelt het landschap niet. De Bergen en het Meer blijven mooi en veranderen van karakter en kleur elke dag (afhankelijk van het weer).

Ik verheug mij zeer op de wintersport en ben daar fysiek klaar voor. Voel mij goed en fit en wil lekker knallen op de ski`s. In ieder geval geeft het mij nu rust dat de organisatie meer stabiliteit geeft dan in NL. Dat kan uiteraard ook in Nederland, maar heb daarin de laatste 2 jaar (te) veel veranderingen meegemaakt. Dat hoort mij het leven, maar is nu wel rustig zo. Met andere woorden vele positieve zaken zijn nu niet typisch Zwitsers, maar wel lekker dat het nu even rustig is. Tegelijk geeft elke organisatie spanning, ook hier. Rondom personeel, faciliteiten, financien en toekomstvisie. Ik wil dan dat graag ook zelf een keer gaan uitvogelen en niet voor altijd blijven volgen.

Ondertussen is alles hier helemaal wit en is fietsen niet even makkelijk meer. De gladheid valt nog mee, maar je bent wel erg nat na 15 min Velo. Gelukkig gaan Bus en Trein zeer regelmatig.

 

"een bewogen jaar"

In vele opzichten was 2013 een bewogen jaar voor mij. Mijn huwelijk ging helaas niet meer goed en bij Fysiotherapie Spanjersberg kwam ik op een zijspoor terecht (en uiteindelijk is de zaak verkocht, maar niet aan mij).

In een mooie tijd van het huwelijk heb ik veel fantastische momenten gehad, maar helaas is de chemie toch uiteindelijk niet de juiste geweest. Dat spijt mij enorm, maar mijn tijd leek te kort te zijn.

Familie en vrienden hebben mij kracht gegeven om zelf het initiatief te nemen voor actie. Snel vond ik een nieuwe woning die super ingericht is en toen kwam mijn stap naar ander werk en die heb ik gevonden in Zwitserland. Het bevalt mij hier uitstekend in de praktijk en geweldige omgeving met bergen en een meer voor de deur. Het Zwitserleven doet mij goed met ritme van werk en skien en hardlopen in het weekend. Ik

lijk mijn doelen te gaan bereiken betreffende innerlijk rust en een positieve visie op de toekomst;  heb nu dankbaar werk, een Zwitserse woning en Konto en heb gemotiveerde Patienten ontmoet.

Ik vergeet alle aandacht en raad niet in de afgelopen periode. Plannen doe ik even voorzichtig, want zaken kunnen ineens anders lopen. Dromen doe ik nog altijd. Blijf jij dat ook doen in 2014 en verder? Alsjeblieft?

 

"en het gaat maar door"

En het gaat maar door...De patiënten melden zich aan, omdat de artsen verwijzen. Als praktijk doen we het (dus) goed. Gelukkig ben ik niet vies van een beetje doorwerken,dus mijn agenda is mooi gevuld. Alle overuren worden ruimschoots doorbetaald en dat goed, want het leven is mooi en duur. De norm is heel eenvoudig; werk je hard voor de zaak, dan beloond zich dat. Bijvoorbeeld een dag skiën met collega's met alles erop en eraan op kosten op de zaak De chef weet dat dat je energie geeft voor de volgende periode.

En het gaat maar door...De sneeuw is van super kwaliteit. Of ik zie alles gewoon door een roze bril, kan ook, maar ik geniet van de natuur. Elke weekend de berg op is geen straf en verruimd de horizon. Dat gegeven neem ik weer mee in mijn patiënten behandeling. Want elke Zwitsers is trots op zijn land en geniet er ook van dat een 'Flachländer' zo zich in hun land begeeft. Elke week weer een nieuw verhaal over de regio waar ik geweest ben. Of het nou de berg is of het eten. Nieuwe input voor een sterk verhaal tijdens de revalidatie.

En het gaat maar door...De supplementen voor de behandeling in de praktijk zijn talrijk.  Indien de cliënt zich 'Wohl' voelt komt het herstel naar oud (sport)niveau ook sneller. En dat werkt. Ik noem het aandacht op basis van bewijs en kritische blik. De Zwitsers noemt het vanzelfsprekend. Past in het plaatje van de kwaliteit van leven, als je het symptoom bestrijd en de oorzaak niet direct ziet.

En het gaat maar door...Mijn persoonlijke ontwikkeling maakt mega sprongen. Mijn patiënt reflecteert direct. Ik ervaar openheid en oprechtheid, omdat ik dat geef. En daar staat geen enkele vragenlijst of protocol tegenover. Dat is niet SMART te maken. Dat is doen!

En dat gaat maar door...Ben trots om mijn vak zo uit te oefenen. Mijn geluk is dat mijn ervaring en leermopmenten in het verleden begeleid zijn door de kanjers uit het vak. Ên die levenslessen van `vroeger` geef ik graag door aan bijvoorbeeld de stagiair. Zwitser en niet-Zwitser. En dat blijft!

 

"mega druk en dat is goed!"

Nog steeds een vol programma met interessante patiënten. De blessures zijn vaak gerelateerd aan sneeuw sporten. Dat zijn de bekende letsels, zoals knie(band) problemen bij skiërs, schouder trauma's bij snowboarders en heup overbelasting bij wandelaars. Het meeste plezier geeft mij de revalidatie van ijshockeyers en mountainbikers. Daar kan ik helemaal los gaan in de laatste fase van revalidatie. Gelukkig heb ik fantastische faciliteiten om onbegrensd mijn creativiteit de vrijheid te geven. Daarmee bouw ik al aardig aan mijn reputatie als Sportfysiotherapeut. Wat weer resulteert in meer aanvragen van patiënten met sportletsels en een nog vollere agenda.

Om van dit alles zelf te herstellen, heb ik de onbetaalbare luxe om elk weekend binnen 2 uur in de sneeuw te staan. Ik kan mijn passie de vrije loop geven op de ski piste met elke week een ander gebied. Nog niet eerder zowel moois gezien. En alles van de hoogste kwaliteit en service. Men kan met volle teugen van de natuur genieten. De Zwitsers zijn vriendelijk en behulpzaam. De "bekende" gesloten houding heb ik nog niet ervaren.

In de praktijk vind momenteel een reorganisatie plaats. In eerste instantie een goede zaak. De Chefs hebben door het grote aanbod aan patiënten niet de mogelijkheid gehad om de doelen van de praktijk bij te stellen. Tevens een uitstekend moment om gebruik te maken van de potentie van de fysiotherapeuten. Door mijn ervaring bij een grote organisatie in Nederland kan ik ........ van meerwaarde zijn. Ook de kennis opgedaan in de Master opleiding blijkt een onderscheidende kracht te zijn.

Een week in NL voor de voorbereiding van de Marathon Rotterdam levert interessante afspraken op. Zowel privé als zakelijk kunnen mensen mij inspireren en deel ik mijn visie op het leven als fysiotherapeut en gelukkig man. Ik mag een taem smanstellen van sportfysiotherapeuten, sportmasseurs en voetzollreflexologen voor de begeleiding van de lopers van de Marathon Rotterdam. Dat kriebelt zelf ook weer om deel te gaan nemen aan een marathon, maar dan wellicht in de bergen van Zwitserland. Wellicht kan ik daarover de volgende keer mijn gedachte laten gaan....

 

"loslaten"

In deze periode heb ik ontdekt dat "loslaten" één van de kernwoorden van mij is gebleken. Dat heeft betrekking op privé, werk en toekomst. In de menselijke interactie is het geven en nemen van woorden en daden. Ooit zij een wijs mens dat communicatie is zoals Judo. Soms duwen, soms trekken, soms meegeven en soms schrap staan. Ik wil overigens met niemand de strijd aan gaan, maar soms voelt dat wel zo. Ik zie liever de mens tegenover mij als gelijke met respect voor elkaars mening en achtergrond. Dat is niet altijd de gelijke mening, maar wel op volwassen niveau.

Het loslaten in een relatie met patiënt, vriend, vriendin, werkgever of arts is van grote meerwaarde als je dat ervaren hebt, maar niet altijd eenvoudig. Bijvoorbeeld; de leukste patiënt zie ik het minst lang. Hij of zij neemt verantwoordelijk voor zijn of haar herstel. Neemt jouw adviezen op betreffende de balans van belasting en belastbaarheid. Doet de oefeningen zelfs thuis en komt voor aanvang van de afgesproken tijd om het schema van de vorige training te starten. In Zwitserland betekend dat je toch minimaal 9 behandelingen mag gebruiken, maar daarna 'Fertig'. De chronische patiënt blijft. Tevens leer ik hier los te laten de gedachte dat arts en fysiotherapeut vak inhoudelijk op gelijk niveau komen te staan. Ooit?! Hier is dan de uitdrukking "Aber Eben", zoiets als .... "loslaten!"

Kijk ik naar mijn toekomst dan heb ik bepaalde dromen. Zo wil ik graag mijn eigen visie verder ontplooien door middel van een eigen centrum. Waar dat is, maakt niet zo veel uit. Deze visie moet ik tijdelijk loslaten, omdat de huidige werksetting dat niet toelaat. Ik ben immers bewust in loondienst om mij vrij te maken in mijn hoofd. En toch kriebelt de gedachte om los te gaan met die ideeën over ons fantastische vak. Gaandeweg komen mogelijkheden op mijn pad en tot nu toe leer ik los te laten, omdat die unieke kans er eenvoudig nog niet is.

 

"let it snow, let it snow, let it go"

De bergen geven mij de absolute vrijheid in bewegen. Mijn geest maakt een diepe buiging voor de indrukwekkende natuur. Vandaag in skiën, morgen met hardlopen. Vergeet niet te leven naast je werk! De totale passie en emotie zijn noodzakelijk voor de regeneratie. Einfach GENIESSE.

Also, ik blijf dus nog wel even in Zwitserland. In mijn persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling richt ik mij op de lokale ontplooiing van de mogelijkheden. Ik lijk momenteel de juiste golflengte gevonden te hebben met de artsen. Zij komen nu sneller naar mij toe om te overleggen. Het is niet zo zeer om hen van hun voetstuk af te halen, maar er eenvoudig naast gaan staan. Ik ben overtuigd van mijn kunnen en daar kunnen beide partijen voordeel uit halen. Betekent niet dat ik "alles" al weet. In tegendeel, ik weet maar al te goed wat ik nog leren wil. Gelukkig heb ik nu ook die toppers om mij heen gekregen, waarmee ik lekker kan filosoferen. Enorme energie om met elkaar naar de patiënt te kijken en elkaar aan te vullen.

Tip: "Keep It Simpel" (KISS - principe). Met andere woorden, luister naar en analyseer naar jouw mogelijkheden. Doe dat waar je goed in bent en alle andere behandelmethodieken laat ik (nog) aan andere over. Pas als je doet, waar jij je goed bij voelt, "werkt" het. Voorzichtig met het "goeroe" gehalte, als iemand mij een trucje leert. Pak datgene eruit waar ik iets mee kan. Dat kan veel zijn. Vandaar de kracht van samenwerken en elkaar waarderen in elkaars expertise....

Mijn echte vrienden blijven in mijn hart en overbrugd makkelijk de 900km naar NL. Ik merk dat met geduld, moed en trouw ik veel bereiken kan. Dat wil niet altijd zeggen dat ik dat eenvoudig vind. Ook daar leer ik van met vallen en opstaan. Indien je niet meer denkt in '"falen en succes", maar jezelf instelt op leerzame trajecten, beleef ik een inspirerende omgeving. Sport en bewegen is de reden dat ik besta. Revalidatie is mijn identiteit. Dus ook in 2015 zoek ik naar de grenzen van mijn mogelijkheden. Ga je mee?