Knieschijf klachten (‘chondropathie’)

Een veel voorkomende knieklacht is irritatie van het gewrichtskraakbeen van de knieschijf. Bij deze blessure, ook wel patellofemorale knieklacht of chondropathie van de patella genoemd, is er sprake van pijn rondom en/of achter de knieschijf (figuur 1). Bij het heen en weer bewegen van de knieschijf kan kraken

Optreden. Trappenlopen, fietsen en langdurig zitten met gebogen knieën zijn vaak pijnlijk. Een belangrijke oorzaak van deze pijnklachten is het niet goed sporen van de knieschijf. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een standafwijking (figuur 2); onvoldoende ontwikkelde bovenbeenspieren, waardoor de knieschijf niet  voldoende gestuurd wordt; verkorte of stijve spieren, waardoor de knieschijf teveel naar buiten wordt getrokken; en in korte tijd te veel, te vaak en te intensief trainen. 

Als vuistregel geldt dat gedoseerde rust (minderen van de belasting, maar geen absolute rust), koelen van de knie met ijs, rekken en versterken van de bovenbeenspieren en het dragen van goed, stevig schoeisel belangrijk zijn om de klachten te doen verminderen.  Laat bij ernstige gevallen of bij twijfel de blessure beoordelen door een (sport-) arts, bijvoorbeeld als de knie dik wordt of bij pijn in het dagelijkse leven. In een aantal gevallen zal deze je doorverwijzen voor verder onderzoek of behandeling door een (sport-)fysiotherapeut.

Op het moment dat de ergste pijn verdwenen is, kun je beginnen met de opbouw van de belasting. Bij deze opbouw is pijn het signaal om rust te houden. Let op: overschrijdt de pijngrens niet, want dat vertraagt de genezing! De opbouw van de belasting verloopt in drie stappen, van licht naar zwaar.

• Door de spier en peesplaat aan de buitenzijde van het been (m. tensor fascia lata en tractus iliotibialis) regelmatig te rekken, wordt de knieschijf minder naar buiten getrokken en glijdt de knieschijf beter in het juiste spoor. Het rekken dient als volgt uitgevoerd te worden. Ga rechtop staan en kruis je linkerbeen achter je rechterbeen. Buig je bovenlichaam langzaam zover mogelijk naar rechts. Houd de rek 20 tot 30 seconden aan, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal dit drie keer.

• Voor een goed functioneren van de knieschijf is het belangrijk dat ook alle andere spieren rondom de knieschijf goed op lengte zijn, voornamelijk de quadriceps (voorzijde bovenbeen) en hamstrings (achterzijde bovenbeen).

• Rekoefening quadriceps: Ga rechtop staan en zoek steun met één hand. Buig een been, pak de enkel vast en trek de hiel naar de billen toe totdat rek gevoeld wordt in het bovenbeen. De rek kan verhoogd worden door het bovenbeen nog wat meer naar achteren te brengen. Houd de rek 20 tot 30 seconden aan, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal dit drie keer.

• Rekoefening hamstrings. Ga rechtop staan. Zet de hak van het te rekken been voor de met de hak in de grond. Houd je rug goed recht en buig dan rustig vanuit de heupen naar voren toe tot lichte rek gevoelt word. Houd de rek 20 tot 30 seconden aan, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal dit drie keer.

• Coördinatietraining. Ga op het geblesseerde been staan, met de armen gespreid om de balans goed te bewaren. Doe vervolgens de ogen dicht en probeer balans te houden.

• Uitstappassen. Zet de voeten een schouderbreedte uit elkaar. Stap met één been naar voren, waarbij de knie circa negentig graden gebogen wordt. De knie mag niet voorbij de tenen komen. Maak verende bewegingen, waarbij het gewicht afwisselend verplaatst word van het achterste naar het voorste been, zonder terug te stappen. Begin met twee tot drie keer tien herhalingen.

• Ga dagelijks vijftien tot dertig minuten onbelast fietsen om het sporen van de knieschijf te verbeteren. Bij het fietsen liefst een fiets met versnelling nemen. Zet de fiets in de lichtste versnelling en gebruik een hoge trapfrequentie. Dit geeft de minste belasting van de knieën. Liefst tegen de wind in en heuvel op fietsen vermijden.

• Vermijd lang met opgetrokken knieën zitten en lang in dezelfde houding zitten.

Zodra iemand in staat is om alle boven beschreven oefeningen goed uit te voeren kan weer aan sporten gedacht worden. Hieronder staan enkele oefeningen om op te bouwen naar de sportbelasting.

• Een sporter?  Zorg voor een goede warming-up. Voer daarbij in elk geval de rekoefeningen voor de bovenbeenspieren uit. Hiermee bereid de spieren en de rest van het lichaam voor op wat er gaat komen.

• Doe spierversterkende oefeningen voor de bovenbenen om een (nieuwe) knieblessure

te voorkomen.

• Draag goed passende schoenen

• Bij een (lichte) voetafwijking (bijvoorbeeld een knikplatvoet of holvoeten) is het raadzaam

om individuele supplementen aan te schaffen die de stand van je voeten corrigeren en het

gewelf van de voet extra ondersteunen.

• Bij vermoeidheid verslechtert de coördinatie en vermindert de spierkracht. De kans op

verstappen en verdraaien wordt daardoor groter. Zorg dus vooreen goede conditie!

• Het regelmatig fietsen (zonder veel weerstand en op vlak terrein) kan bijdragen aan

een goede functie van de knie met een goed sporende knieschijf.

• Wellicht tapebandage of kniebrace.

Voor een optimale begeleiding en een analyse van de factoren die van invloed zijn geweest voor het ontstaan van de blessure, is het raadzaam om een NVFS geregistreerde Sportfysiotherapeut® raad te plegen.

Die kan bijvoorbeeld met behulp van MSU-Echografie een juiste fysiotherapeutische diagnose stellen. Tevens kan een voet- en loopanalyse (VSO-Netwerken) extra informatie geven betreffende de stand van de voeten, de afwikkeling tijdens het (hard)lopen en schoenadvies. Deze informatie kan gebruikt worden om (steun)zolen op maat te maken.

Over het algemeen kan het schoeisel het beste aangemeten worden in een (hardloop) speciaal zaak.