De Achillespeesblessure / Achillodynie (tendinopathie)

Achillespees blessures kunnen acuut ontstaan. De meeste klachten aan de achillespees zijn echter zogenaamde chronische klachten (langer dan 6 weken last) die in de loop van de tijd ontstaan. Deze chronische achillespeesblessure wordt niet, zoals vroeger werd gedacht, veroorzaakt door een ontstekingsproces, maar door degeneratieve afwijkingen (achteruitgang in kwaliteit) van de achillespees. De (oude) benaming ‘achillespeesontsteking’ is dan ook niet juist. Tendinopathie van de achillespees geeft de aandoening beter weer. De blessure wordt veroorzaakt door veel herhalende bewegingen bij bijvoorbeeld hardlopen en springen. De blessure komt met name voor bij personen tussen de 35 en 45 jaar. De klacht bestaat uit pijn die langzaam ontstaat en aanvankelijk alleen ’s morgens bij het opstaan of aan het begin van de training gevoeld word. In een later stadium is de pijn de gehele training en vaak ook in rust aanwezig. De pijn wordt gevoeld in de achillespees, 1,5 tot 7 cm boven de hak. Hier ook een verdikking aanwezig. Doortrainen brengt het risico met zich mee dat de blessure geleidelijk aan verergert, waardoor herstel steeds moeilijker wordt.

• Als vuistregel geldt: gedoseerde rust (minder of niet sporten). Koelen, rekken en het dragen van goed, stevig schoeisel zijn belangrijk om de klachten te doen afnemen.

• Bij pijn en zwelling geeft ijsmassage vaak verlichting. Maak gebruik van een smeltend ijsklontje of van een papieren bekertje met ijs. Masseer hiermee de pijnlijke plaats. In het algemeen zijn 5 tot 8 minuten lang genoeg. Herhaal dit enkele malen per dag.

• Maak tijdelijk gebruik van een speciale (visco-elastische) inlegzool of een achillespeesbandage. Deze hebben een schokabsorberend vermogen en zorgen door de hakverhoging voor kunstmatige verkorting van de achillespees. Hierdoor neemt de stressbelasting op de achillespees af.

• Vervang de looptraining tijdelijk door fietsen of zwemmen.

Op het moment dat de ergste zwelling en pijn verdwenen zijn kan begonnen worden met de opbouw van de belasting. De oorzaken voor het ontstaan van de blessure moeten echter eerst beoordeeld en aangepakt worden!

Bij opbouw van de belasting is pijn het signaal om rust te houden. Let op: overschrijd de pijngrens niet, want dat vertraagt de genezing! De opbouw van de belasting verloopt in stappen, van licht naar zwaar. Hieronder staan ze beschreven, aangevuld met enkele tips.

• Rekken van de lange kuitspieren. Maak met het gezonde been een stap naar voren, zover dat de hak van de andere voet net niet van de vloer los komt. De knie van het geblesseerde been blijft gestrekt. Verplaats het gewicht van de achterste voet naar de voorste voet en druk daarbij de hak van het achterste been stevig in de grond. Plaats eventueel de handen tegen een vast voorwerp (niet veren). Je voelt rek boven in de kuit. Doe dit 15 tot 20 seconden, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal dit drie keer.

• Rekken van de korte kuitspieren. Buig nu in dezelfde uitgangspositie als hierboven de knie van het achterste (geblesseerde) been zover dat de hak net niet van de vloer loskomt.

Je voelt rek laag in de kuit. Doe dit 15 tot 20 seconden, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal dit drie keer.

• Versterken van de voetspieren. Ga op een stoel zitten. Schrijf het alfabet in de lucht met de voet van het geblesseerde been. Rol met de tenen van de geblesseerde voet een uitgevouwen handdoek op door grijpbewegingen te maken. Doe dit 15 tot 20 seconden, gevolgd door 10 tot 20 seconden rust en herhaal dit 10 tot 20 keer.

• Versterken van de kuitspieren met de ‘kuitenwip’. Ga met de tenen op een verhoging of op een traptrede staan en beweeg herhaald op en neer. Deze training dient in 3 series van 15 herhalingen, zeven dagen per week gedurende twaalf weken te worden volgehouden! Deze oefening dient zowel met gestrekte knie als met licht gebogen knie uitgevoerd te worden. De opbouw van deze oefening is van 2 voeten naar 1 voet en uiteindelijk met extern gewicht.

Benadruk de fase met de kah richting de grond (excentrische fase) door met 2 voeten omhoog te gaan (concentrisch) en 1 voet naar beneden (excentrisch)

• Dagelijks 15-30 minuten fietsen of zwemmen om de algehele conditie op peil te houden.

 

 

Zodra je in staat bent om alle boven beschreven oefeningen goed uit te voeren en wandelen zonder pijn mogelijk is, kan weer aan sporten gedacht worden.

• Maak kleine, snelle pasjes op de plaats, afwisselend steunend op het linker- en rechterbeen.

• Gaat dit goed, begin dan met rustig dribbelen. Maak kleine pasjes en wikkel de voeten goed af.

• Vervolgens ben je toe aan wat rustige duurloopjes.

• De volgende stap is een hardlooptraining met versnellingsloopjes, keer- en draaioefeningen en korte sprints.

• Vervolgens kun je sprongoefeningen gaan uitvoeren, zoals loopsprongen, schaatssprongen en hinkelen.

Voor een optimale begeleiding en een analyse van de factoren die van invloed zijn geweest voor het ontstaan van de blessure, is het raadzaam om een NVFS geregistreerde Sportfysiotherapeut® raad te plegen.

Die kan bijvoorbeeld met behulp van MSU-Echografie een juiste fysiotherapeutische diagnose stellen. Tevens kan een voet- en loopanalyse (VSO-Netwerken) extra informatie geven betreffende de stand van de voeten, de afwikkeling tijdens het (hard)lopen en schoenadvies. Deze informatie kan gebruikt worden om (steun)zolen op maat te maken.

Over het algemeen kan het schoeisel het beste aangemeten worden in een (hardloop) speciaal zaak.